Kawa to nie tylko substancja, która dodaje nam energii i przeciwdziała senności. W naszej kulturze stała się przede wszystkim napojem, który spożywany jest ze względu na znakomity smak. To właśnie on jest dla nas wszystkich najważniejszy. Jak wiadomo jest zależny od wielu czynników, takich jak metoda zaparzania czy gatunek ziaren, ale ogromną rolę w tej kwestii odgrywa także pochodzenie ziaren. Kawy świata to kategoria, w której skład wchodzą m.in. kawy z Brazylii, Meksyku, Indii i Tanzanii. Czy ich smak faktycznie jest zupełnie inny?
Artykuł porusza następujące zagadnienia:
Kawę uprawia się w niemalże 50. krajach na świecie, a wynika to z warunków, które są do tego niezbędne. Konieczne są bowiem odpowiednie temperatury (wysokie), równomierne opady deszczu, a także określona wysokość terenu uprawy. Dlatego właśnie wszystkie kawy świata uprawiane są w pasie pomiędzy zwrotnikami Raka i Koziorożca. Jak wysokość i ukształtowanie terenu wpływają na ich smak? Kawy świata z terenów wysokogórskich mają o wiele bardziej dojrzały i wyrazisty smak od ziaren z plantacji umiejscowionych znacznie niżej. Wynika to m.in. z mniejszej dostępności tlenu. W tego typu miejscach ziarna kawy uprawia się nawet powyżej 1500 m n.p.m. Jako przykład podać można tutaj chociażby Gwatemalę. Warto o tym pamiętać przy wyborze odpowiedniej dla siebie kawy świata.
Brazylia jest najpopularniejszym i zarazem też największym producentem kawy na świecie. Ze względu na klimat zazwyczaj uprawia się tam Arabikę. Kawy świata z Brazylii charakteryzują się przede wszystkim delikatnością i bardzo subtelną kwasowością. Są łagodne w smaku i posiadają lekką słodycz. Wyczuwalny jest także w nich orzechowy posmak z nutą czekolady. Cechy kawy z tego regionu uwypuklone są, dzięki naturalnym metodom wydobycia ziaren z owoców kawowca.
Przykład kawy: Astra kawy świata Brazylia.
Historia indyjskiej kawy sięga okolic 1600 r., jednak popularność zyskała ona dopiero pod wpływem Brytyjczyków w XIX wieku. W Indiach uprawia się nie tylko Arabikę, ale także Robustę. Ziarna dojrzewają u nich o wiele dłużej, ponieważ kawowce zazwyczaj rosną tam w cieniu. Kawa świata z Indii ma przede wszystkim bardzo charakterystyczny, lekko pikantny smak o średnim poziomie kwasowości. Cechuje się też ona dużą harmonią i orzechowym aromatem. Jest to więc dość nietypowa kawa, którą z pewnością warto spróbować, zwłaszcza jeśli ktoś gustuje w nieoczywistych połączeniach smakowych.
Przykład kawy: Astra kawy świata Indie.
Meksykańskie kawy świata są bardzo różnorodne. Ich smak zależy przede wszystkich od dokładnego obszaru ich uprawy. Do najbardziej popularnych ośrodków kawowych należą tam stany Veracruz, Oaxaca, Alturra i Chiapas. Kawa z Meksyku powszechnie uważana jest za najbardziej uniwersalną pod względem smaku. Dlatego też odpowiada ona praktycznie każdemu. Cechuje się zrównoważoną słodyczą, lekką cielistością i bardzo subtelną kwasowością. Można w niej wyczuć orzechowo-czekoladowy posmak.
Przykład kawy: Astra kawy świata Meksyk.
Sklep internetowy z kawami świata Astra to bardzo wiele propozycji kawowych z różnych krajów. Dostępne są w nim kawy świata z państw, takich jak:
Warto zapoznać się szczegółowo z ofertą i znaleźć produkt idealny dla siebie.
Dodaj nowy komentarz