Na polskim rynku działa obecnie blisko 2560 przedsiębiorstw o zatrudnieniu powyżej 9 osób, a jedynie 11% z nich zatrudnia ponad 250 osób. To właśnie ta grupa generuje aż 63% przychodów, a cały sektor spożywczy stanowi 18% całej produkcji sprzedanej polskiego przemysłu.
Obwarowany jest on rygorystycznymi normami sanitarnymi oraz unijnymi, takimi jak HACCP, GMP oraz GHP. Produkcja bezpiecznej żywności wiąże się przede wszystkim z kontrolą jakości czy też śledzeniem procesów technologicznych. Z tego względu wymaga specjalistycznych narzędzi informatycznych, które w sposób zautomatyzowany będą czuwać nad przebiegiem procesów produkcyjnych. Jak więc wybrać system dostosowany do branży spożywczej i na co zwrócić uwagę?
Odpowiedź na te i inne pytania przedsiębiorcy znajdą w Raporcie Analitycznym BPC, opublikowanym przez firmę konsultingową Business Penetration & Consulting (BPC Group) , który opisuje potrzeby informatyczne przedsiębiorstw branży spożywczej. Publikacja zawiera analizę przedsiębiorstw produkujących żywność zarówno w kontekście informatyki, jak i problemów obecnych w całym łańcuchu dostaw produktów.
„W badanej grupie znalazło się ponad 300 przedsiębiorstw branży spożywczej. Spośród nich aż połowa planuje inwestycje w rozwiązania informatyczne. W porównaniu z innymi branżami na pewno zaskakuje fakt, ze 90% firm wykorzystuje już system klasy ERP w co najmniej 3 obszarach merytorycznych, a blisko 80 przedsiębiorstw planuje inwestycje w jego zakup” – wskazuje Wojciech Ziaja, Dyrektor ds. Sprzedaży Synergy Poland (BPC Group).
Katarzyna Lindner, Manager Marketing Business Penetration & Consulting (BPC Group) tłumaczy statystyki wyborem grupy badawczej. Działaniami edukacyjnymi i doradczymi były objęte przede wszystkim przedsiębiorstwa sektora MSP i korporacyjnego. „Firmy te w ostatnich latach zdążyły się częściowo zinformatyzować. Zwracają się do BPC z zapytaniem, czy i które systemy należy wymienić, w których obszarach biznesowych wprowadzić nowe rozwiązania”.
Raport Analityczny BPC dla firm produkujących i dystrybuujących żywność szeroko opisuje wymagane przez nie funkcje w obszarze zarządzania i produkcji w formie praktycznego przewodnika. Przedstawiono w nim potrzeby informatyczne przedsiębiorstw, które planowały wdrożyć lub unowocześnić zaawansowane rozwiązania informatyczne w okresie I kw. 2014/IV kw. 2015 r. W publikacji zawarto także wypowiedzi ekspertów oraz porady przedsiębiorców na temat systemów informatycznych w branży spożywczej.
Przedsiębiorstwa reprezentowały różne sektory przemysłu spożywczego:
• 33 % Przetwórstwo mięsne;
• 12 % Przetwórstwo mleczne;
• 11 % Przetwórstwo słodyczy i przekąsek;
• 10 % Przetwórstwo warzyw i owoców.
Szczególnym wsparciem grupy firm BPC zostały objęte przedsiębiorstwa przetwórstwa mlecznego oraz mięsnego. Ponad połowa z nich planuje całościowe inwestycje w zakresie usprawnienia infrastruktury IT i rozważa wprowadzenie zintegrowanego systemu klasy ERP w przeciągu najbliższych dwóch lat.
W II części raportu zatytułowanej „Katalog analizowanych rozwiązań” zostały przedstawione te rozwiązania IT, które znalazły zastosowanie w praktyce. Zostały one uzupełnione o opis rzeczywistych przypadków z wdrożeń oraz wypowiedzi dostawców rozwiązań na tematy związane z informatyzacją produkcji. Wskazano m.in. na specjalistyczne rozwiązania klasy ERP oraz MES, które zostały funkcjonalnie dostosowane do wdrożeń w przedsiębiorstwach sektora spożywczego. Ponadto wskazano na specjalistyczne rozwiązania ERP, które są dedykowane wertykałom przetwórstwa mięsnego i mleczarskiego.
Dodaj nowy komentarz