Każda z firm dostarczająca surowce, sprzedająca gotową do konsumpcji żywność czy transportująca ją musi zadbać o jakość oferowanych usług.
Na ostateczną jakość produktu wpływ ma wiele czynników: wygląd surowców, jakie trafiają do firm zajmujących się przetwarzaniem żywności, warunki, w jakich poddawana jest żywność obróbce oraz opakowanie i transport, w jakich jest przewożona.
Dlatego nie powinien dziwić nas fakt, że normy poświęcone bezpiecznemu żywieniu skierowane są do wszystkich podmiotów działających w łańcuchu żywieniowym. Poznajmy zatem normy krajowe, a także międzynarodowe, jakie stoją na straży bezpiecznej żywności.
Polskie systemy jakości żywności
Obecnie istnieje pięć uznanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi krajowych systemów jakości:
Integrowana Produkcja Urzędowo Kontrolowana – system mniej restrykcyjny od rolnictwa ekologicznego,
System „Jakość Tradycja” – system ochrony i promocji dla produktów tradycyjnych.
QMP (Quality Meat Program) – system jakości dla mięsa wołowego.
PQS (Pork Quality System) – system jakości dla mięsa wieprzowego.
QAFP (Quality Assurance for Food Products) System Gwarantowanej Jakości Żywności.
A jak to wygląda w świetle europejskiego prawa?
Oczywiście obok systemów krajowych funkcjonuje szereg systemów unijnych. Tutaj możemy wymienić takie jak:
ISO 22000 – system zarządzania bezpieczeństwem żywności
HACCP – system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli
IFS – międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności opracowany przez przedstawicieli niemieckiego handlu
BRC – międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności opracowany przez brytyjskich handlowców. Warto pamiętać o tym, że w 2015 roku zacznie obowiązywać BRC wersja 7. Osoby zainteresowane zmianami jakie nastąpią w BRC wersja 7 w porównaniu do BRC w wersji 6 powinny wziąć udział w szkoleniach poświęconych temu zagadnieniu.
Dodaj nowy komentarz