Jak wynika ze statystyk opublikowanych przez Starwood Hotels & Resorts aż 90% klientów twierdzi, że ekologia jest dla nich istotna. Oczywiście nie każda z tych osób sama dba o środowisko i dokładnie przeszukuje oferty, aby móc znaleźć „opcję EKO”, jednak tak wysoki procent pokazuje, że hotel może odnieść duże korzyści, jeśli stanie się bardziej przyjazny środowisku. Przedstawiamy 5 sposobów sprawiających, że hotel zalicza się do grupy EKO.
Woda to jeden z podstawowych produktów, z których korzystają hotelowi goście. Największym popytem cieszy się oczywiście w gorącym okresie lata. Jeśli nasz hotel również oferuje wodę, warto podawać ją w szklanych butelkach, a nie w plastikowych. Takie rozwiązanie znacznie ograniczy ilość wykorzystywanego plastiku oraz sprawi, że woda będzie znajdować się w bardziej eleganckich butelkach. Wybierając dostawcę, warto sprawdzić, czy w okolicy nie jest produkowana woda regionalna, ponieważ wspieranie swojego regionu to kolejna rzecz, którą można wykorzystać w promocji.
Plastikowe sztućce, miseczki i słomki są coraz częściej spotykane w wielu hotelach. Nie uważamy, aby był to pozytywny trend, ponieważ równie dobrze można je zastąpić naczyniami wielokrotnego użytku lub biodegradowalnymi. Produkty EKO również cieszą się rosnącą popularnością, dlatego właściciele hotelów mają duży wybór i mogą wybrać opcję będącą zbliżoną cenowo do plastikowych rozwiązań. Sztućce i naczynia to coś, z czym ma kontakt każdy gość hotelu, dlatego warto zamienić je na ekologiczne i wykorzystać to w promocji hotelu.
Segregowanie odpadów jest coraz popularniejsze i obowiązkowe dla mieszkańców wielu miast, dlatego ciekawym rozwiązaniem jest zapewnienie koszy do recyklingu w pokojach gościnnych. Poza tym ich nieco większe odpowiedniki można umieścić na zewnątrz hotelu (ew. przy basenie), w kuchni i na zapleczu. Nie wszystkie przedmioty codziennego użytku i odpady hotelowe nadają się do jakiejkolwiek grupy produktów recyklingowych, choć o nie również trzeba zadbać. Zniszczone materace, sprzęt elektroniczny oraz baterie i wiele innych przedmiotów – to również powinno być zbierane i wyrzucane w specjalnych miejscach.
Po sztućcach drugą grupą produktów, z którymi kontakt ma każdy z gości, są tekstylia. Tekstylia hotelowe jak m.in. prześcieradła, ręczniki, poszewki i szlafroki również mogą być w wersji EKO. Wystarczy, że postaramy się o znalezienie renomowanego producenta, który do produkcji stosuje materiały i strategie przyjazne środowisku. Tkaniny z naturalnych włókien nie ustępują w żaden sposób jakością od sztucznych i są przy tym bardziej przyjazne dla środowiska.
Jeśli hotel ma restaurację, można rozważyć przeniesienie jej do „zielonej grupy” i oferować dania przygotowywane z organicznych, lokalnie rosnących produktów. Można także pójść o krok dalej i stworzyć mały hotelowy ogród. Warto także podjąć kroki w celu ograniczenia marnotrawienia żywności, co nie tylko sprawi, że hotel będzie bardziej EKO, ale także zmniejszy koszty.
Zmiana swojej strategii prowadzenia hotelu na bardziej EKO to świetne rozwiązanie zarówno dla środowiska, jak i dla samego hotelu, ponieważ można to wykorzystać w promocji swojego ośrodku, a jak wspomnieliśmy na wstępie, dla znacznej większości gości jest to bardzo ważne.
Dodaj nowy komentarz